Tarta z jagodami
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier i mrożone jagody – to podstawa przepisu na pyszną tartę z jagodami. Ciasto kruche zrobione z tych składników idealnie uzupełniają soczyste jagody, które po upieczeniu stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Ta kombinacja jest w sam raz na letnie popołudnie z kubkiem herbaty.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jagody mrożone - 500 g (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito do miski.
- Dodaj masło, cukier i kieliszek zimnej wody.
- Ugnieć ciasto w rękach, aby nie miało grudek i uformuj w kulę.
- Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Do garnka wrzuć jagody, dodaj odrobinę wody i cukru. Całość mieszaj i podgrzewaj.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną, chwile podgrzewaj i ściągnij z ognia.
- Ciasto podziel na dwie części, jedna większą drugą mniejszą.
- Większą część rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy, dodaj jagody.
- Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski.
- Ułóż charakterystyczną kratkę na wierzchu ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ciasto na kruchym spodzie możesz przygotować z dowolnymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk