Tarta z jabłkiem

Opublikowano: 07.12.2021 r.
Mąka pszenna, masło, jajko i cukier puder tworzą bazę tej pysznej tarty z jabłkami. Kruchy spód idealnie łączy się ze słodkimi plasterkami jabłek, tworząc deser, który trudno jest przestać jeść. Spróbuj i pozwól się oczarować!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (3/4 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 1000 g
- Przyprawy - sól, cynamon, cukier wanilinowy, miód
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski i dodaj jajko, cukier puder, cukier waniliowy, pokrojone masło. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto rękoma.
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w cienkie plastry.
- Jabłka skropl sokiem z cytryny, dodaj miód i cynamon.
- Ciasto rozwałkuj na stolicy i wyłóż nim okrągłą blachę.
- Ułóż plastry jabłek dookoła zaczynając od zewnątrz blachy.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie zależy Ci na efekcie wizualnym możesz użyć gotowych, prażonych jabłek w słoiku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk