Tarta z jabłkami i kruszonką
Opublikowano: 20.02.2022 r.
Mąka pszenna, masło, żółtka jajek i cukier puder to podstawowe składniki ciasta na tartę, które tworzy delikatną, maślaną bazę. Wypełnienie z soczystych jabłek dopełnione jest przez odrobinę mąki ziemniaczanej, która nadaje nadzieniu odpowiednią konsystencję. To klasyczne połączenie gwarantuje pyszne doznania smakowe.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Masło - 200 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Jabłko - 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, tarka, miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Z mąki pszennej, masła (150g), żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie kulki - dużą i małą. Dużą wykładamy dno blaszki do tarty a małą mrozimy.
- Kruche ciasto wkładamy do piekarnika 12 minut w temperaturze 200 st. C.
- Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Podsmażamy je na maśle z dodatkiem cynamonu tak, aby były miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy całość.
- Jabłka układamy na upieczonym spodzie. Na górę ciasta ścieramy pozostałą kulkę na kruszonkę.
- Gotowe ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk