Tarta z jabłkami i budyniem
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Mąka pszenna, jabłka, budyń z mleka i jajek, a do tego sporo cukru i masła – to podstawowe składniki tarty z jabłkami i budyniem. Ta klasyczna, domowa tarta łączy w sobie delikatność kremu budyniowego z soczystymi jabłkami, tworząc cudownie słodki i aromatyczny deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Czekolada mleczna - 200 g
- Jabłko - 700 g (4 duże sztuki)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnice wysyp mąkę, dodaj 200 g zimnego pokrojonego w kostkę masła, jajka i 200 g cukru. Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- W garnku umieść mleko i mleczną czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku.
- Utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka.
- Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
- Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
- Podpraż je na patelni ze 100 g cukru i cynamonem.
- Jabłka wyłóż na spód tarty.
- Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na wierzch jabłek.
- Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Tarta z jabłkami i budyniem to słodki wypiek. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Duża ilość kalorii sprawia, że osoby dbające o linię muszą ograniczać wielkość porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny