Tarta z jabłkami
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Jabłka, masło, mąka pszenna i jajko to główne składniki, które stanowią bazę dla pysznej tarty z jabłkami. Soczyste jabłka, odpowiednio przygotowane i doprawione sokiem z cytryny, leżakują na kruchym spodzie zrobionym z mąki, masła i cukru pudru. Prosty, ale efektowny deser, który może zaskoczyć.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 50 g (1/4 szklanki)
- Jabłko - 500 g
- Sok z cytryny - 15 ml (1 łyżka)
- Mąka ziemniaczana - 20 g (1 duża łyżka)
- Groch (nasiona) - 150 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, folia aluminiowa, miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i suchym gruchem ( możesz również użyć ciecierzycy lub ryżu), by tarta nie wyrosła.
- Jabłka umyj i obierz. Pokój je na cienkie plasterki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj mąkę oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Z podpieczonej tarty usuń groch. Na tartę wyłóż pokrojone w plastry jabłka.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto jak wszystkie słodkości powinno gościć w diecie tylko od czasu do czasu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny