Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Opublikowano: 11.03.2022 r.
Masło, mąka pszenna, gruszki i ser pleśniowy niebieski – te kluczowe składniki sprawiają, że ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatność gruszek idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera pleśniowego, tworząc harmonijną całość na kruchym, maślanym spodzie. To połączenie z pewnością zachwyci każdego smakosza!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Gruszka - 400 g (2 duże sztuki)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Jajko - 7 szt.
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Ser pleśniowy niebieski - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę.
- Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pokrój boczek wędzony w paski.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.
- Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.
- Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.
- Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.
- Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.
- Dodaj gruszki do masy śmietanowej.
- Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.
- Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to potrawa zawierająca dużą ilość kalorii. Tarta jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wielu cennych składników mineralnych, oraz witamin. Tego typu potrawy powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny