Tarta z gruszkami i mascarpone
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Mascarpone, gruszki i masło w połączeniu z mąką pszenną tworzą bazę dla tej pysznej tarty. Żółtka jajek dodają kremowej konsystencji, a cukier podkreśla słodycz deseru. To połączenie daje wyjątkowo smakowity efekt, który sprawdzi się jako idealny deser na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 200 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 300 g
- Gruszka - 750 g (5 średnich sztuk)
- Mascarpone - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, stolnica, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicy wysyp mąkę pszenną, dodaj pokrojone w kostkę 200 g masła, 100 g cukru i 1 żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę do tarty. Spód nakłuj widelcem i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
- 5 żółtek ubij z 200 g cukru na białą masę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników, wstaw do lodówki.
- Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej 200 g masła i 70 g cukru, dodaj gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki delikatnie zmiękną.
- Na upieczony i wystudzony spód wyłóż najpierw masę z serka mascarpone, na wierzch ułóż gruszki duszone w maśle.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do momentu ścięcia się masy).
- Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Domowa tarta z gruszkami i mascarpone to wysokokaloryczny wyrób. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie staraj się ograniczać tego typu wypieki. Domowa tarta nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny