Tarta z gruszkami i budyniem
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Mąka pszenna, masło, budyń i soczyste gruszki to główne składniki, które tworzą tę pyszną tartę. Kruche ciasto kakaowe w połączeniu z delikatnym, mlecznym budyniem idealnie komponuje się ze słodyczą gruszek. To klasyczne połączenie smaków sprawia, że ten deser jest wyjątkowy i niezapomniany.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Masło - 220 g
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Budyń (proszek) - 180 g (2 opakowania)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Gruszka - 500 g
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, miska, patelnia, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Z mąki, masła (100 g), cukru pudru, kakao, żółtka jaja i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy dno blaszki do tarty.
- Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia.
- Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimny ucieramy z masłem (100 g).
- Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Gruszki podsmażamy na maśle (20 g) z dodatkiem cukru do momentu skarmelizowania się ich.
- Na upieczony spód układamy krem budyniowy oraz skarmelizowane gruszki.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk