Tarta z gruszkami
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier puder i gruszki to kluczowe składniki tej pysznej tarty. Idealna na jesień, łączy w sobie chrupiące ciasto z soczystymi, aromatycznymi gruszkami. Dodatek śmietany i waniliowego budyniu sprawia, że kremowy środek jest nie do odparcia. Bez dwóch zdań, to deser, który zaspokoi każde łakomstwo!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 niepełne szkalnki)
- Masło - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 100 g (0,8 szklanki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 12% - 128 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie waniliowego)
- Cukier - 50 g (0,25 szklanki)
- Gruszka - 405 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rózga, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski przesyp mąkę, dodaj zimne pokrojone masło, żółtka i cukier puder.
- Połącz mąkę z pozostałymi składnikami za pomocą siekaczki lub noża.
- Gdy powstanie kruszonka, połącz ją w kulkę, przełóż do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem spód ciasta i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W misce wymieszaj śmietanę, budyń cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego i jajko. Wylej na upieczone ciasto.
- Gruszki pokrój w plastry i połóż na wierzchu masy.
- Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Tarta z gruszkami jest tradycyjnym słodkim wypiekiem dlatego lepiej spożywać ją raz na jakiś czas w małych porcjach.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki