Tarta z cukinią

Opublikowano: 15.03.2021 r.
Mąka pszenna, cukinia, ser feta i śmietanka kremowa - to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że Tarta z cukinią jest tak wyjątkowa. Połączone z jajkami i odrobiną masła tworzą pyszną, chrupiącą bazę. Dodaj do tego jeszcze śmietankę kremową i powstaje smakowita uczta pełna kremowej konsystencji i delikatności.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g (2 niepełne szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 125 g (Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki)
- Śmietana 12% - 6 g (łyżka)
- Cukinia - 250 g (2 średnie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (Małe opakowanie)
- Ser Feta - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 12 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.
- Cukinię umyj i pokrój w ostkę 1 cm x 1cm.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, ząbek czosnku, dużą szczyptę tymianku oraz bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Smaż około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka i dodaj pokruszony ser feta. Przypraw dużą szczyptą pieprzu i dodaj cukinię.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość około 30 cm. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, posmarują ją odrobiną masła, ułóż ciasto i połóż papier do pieczenia a na wierzch wysyp fasolę, groch lub ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij obciążenie i piecz 5 mint.
- Na upieczony spód wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż wierz będzie złocisty.
- Część cukinii możesz pokroić w plastry i pozostawić do ułożenia na wierzchu tarty.