Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Ciasto francuskie, mrożony szpinak, cebula, ser feta, łosoś wędzony, jajko i śmietanka kremowa – to główne składniki, które tworzą prostą, ale pyszną tartę. Delikatne ciasto francuskie w połączeniu z pysznym farszem szpinakowym, aromatycznym łososiem oraz kremową masą jajeczno-śmietankową sprawią, że to danie będzie strzałem w dziesiątkę na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g (1 duże opakowanie)
- Szpinak mrożony - 400 g
- Cebula - 150 g (2 średnie sztyki)
- Ser Feta - 200 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Jajko - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
- Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.
- Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.
- Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim.
- Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą.
- Wlej masę do formy.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.
- Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.
Komentarz dietetyka
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Tarta jest także źródłem wieku cennych witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny