Tarta z burakami
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Buraki, ser kozi, śmietanka kremowa i świeży koperek – to składniki, które sprawiają, że ta tarta z burakami jest absolutnym hitem. Idealne połączenie słodyczy buraków i wyrazistego smaku koziego sera na chrupiącym, maślanym spodzie z mąki pszennej i jajek. Na wierzchu znajdziesz delikatną rukolę, która dodaje odrobinę zielonego smaku do tego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 8 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Burak - 500 g (3 średnie sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Ser kozi miękki - 200 g
- Rukola - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chrzan tarty
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, wałek, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Buraki umieść w blaszce, przykryj folią aluminiową.
- Piecz w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku przez około 90 minut.
- Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i 2 jajka.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Buraki pokrój w plastry i umieść na spodzie ciasta.
- Ubij w misce jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i tarty chrzan.
- Zalej buraki.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź delikatnie tarte i wyjmij ją z formy.
- Na jej wierzch pokrusz ser kozi i posyp go rukolą.
Komentarz dietetyka
Tarta z burakami to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego, jeśli chcesz zwiększyć jego ilość, możesz zamienić mąkę pszenną na orkiszową. Tarta zawiera dużo cennych składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny