Tarta z brzoskwiniami
![Tarta z brzoskwiniami Dekoracyjna tarta z brzoskwiniami](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/62/6290/main-l_l.webp)
Opublikowano: 04.03.2022 r.
Mąka orkiszowa, masło, mascarpone i brzoskwinie w syropie – to główne elementy tej pysznej tarty z brzoskwiniami, która zadowoli zarówno tych, którzy lubią słodkie desery, jak i tych, którzy cenią delikatne, owocowe smaki. Dodatek gorzkiej czekolady sprawi, że całość nabierze nieco bardziej wyrafinowanego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Mascarpone - 600 g
- Brzoskwinie w syropie - 300 g
- Czekolada gorzka - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, wałek, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę.
- Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową i 50 g cukru.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty.
- Nakłuj widelcem spód ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- W misce umieść żółtka jaj, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
- Dodaj do masy z mascarpone i jajek.
- Na wystudzony spód od tarty wyłóż masę.
- Posiekaj czekoladę gorzką i posyp wierzch ciasta.
- Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Tarta z brzoskwiniami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto jest kaloryczne i jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na wielkość porcji. Ciasto jest również źródłem błonnika pokarmowego oraz dużej ilość tłuszczów nasyconych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny