Tarta z borówkami i mascarpone
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i borówki amerykańskie to składniki, które sprawią, że ta tarta będzie prawdziwą perełką wśród deserów. Kruchy spód z mąki pszennej, jajka i odrobiny cukru pudru świetnie współgra z delikatnym kremem mascarpone i świeżymi borówkami, tworząc niepowtarzalną, słodką harmonię smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Margaryna do pieczenia - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 120 g (1/2 opakowania)
- Borówka amerykańska - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Masło podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski, wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj cukier puder.
- Zagnieć ciasto w misce, uformuj kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Serek mascarpone przełóż do miski, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj cukier i ponownie zmiksuj.
- Ciasto rozwałkuj i rozłóż na stole, wyłóż nim okrągłą blaszkę i nakłuj widelcem. Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
- Na ostudzone ciasto dodaj krem, a całość posyp owocami.
- Odłóż tartę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Komentarz dietetyka
Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej sprawdzą się drobne takie tak: borówki, maliny, poziomki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk