Tarta z borówkami
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Na tę tartę z borówkami będziesz potrzebować m.in. mąki pszennej, masła, śmietanki kremowej, mascarpone, no i oczywiście borówek amerykańskich. To one nadają całości niepowtarzalny smak i sprawiają, że każdy kęs to czysta przyjemność. Prostota połączenia tych składników sprawia, że ten deser jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Masło - 100 g (0,5 kostki)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 160 g (250 ml)
- Mascarpone - 125 g (0,5 opakowania)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Borówka amerykańska - 250 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i cukier.
- Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj spód i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Formę pozostaw do wystudzenia.
- Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę z 2 łyżkami cukru.
- Do śmietanki dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- Krem wyłóż na ostudzony spód, posyp borówkami i schłodź przez 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
Tarta z borówkami jest jedną z propozycji lekkich wypieków z owocami. Nie zawiera ona dużo cukru, jest w niej dużo owoców dzięki czemu jest jedną ze zdrowszych propozycji ciast.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki