Tarta z bakłażanem

Opublikowano: 15.06.2025 r.
Bakłażan, cukinia, pomidory, ciasto francuskie i ser mozzarella – to tylko część składników potrzebnych do przygotowania pysznej tarty z bakłażanem. Proste, ale efektowne danie, które doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Delikatne warzywa w połączeniu z rozpływającym się serem na chrupiącym cieście zapewnią prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 270 g
- Cukinia - 300 g
- Bakłażan - 400 g
- Pomidor - 500 g
- Ser Mozzarella - 150 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Serek śmietankowy dopraw ulubionymi przyprawami lub wykorzystaj: 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, wymieszaj.
- Płat ciasta francuskiego rozłóż na blaszkę do tarty.
- Na ciasto wyłóż serek, rozsmaruj.
- Cukinie, bakłażan i pomidory umyj, pokrój na cienkie plastry. Mozzarellę również pokrój.
- Warzywa i ser układaj naprzemiennie na cieście. Gotową zapiekankę oprósz pieprzem.
- Piecz 25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą, polej oliwą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny