Tarta wielkanocna
![tarta wielkanocna Kolorowa tarta wielkanocna w naczyniu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/56/5659/main-l_l.webp)
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Biała kiełbasa, jajka, śmietana i musztarda – oto najważniejsze składniki tej świątecznej tarty wielkanocnej. Delikatne ciasto francuskie idealnie łączy się z kremową śmietaną i wyrazistym smakiem kiełbasy, podkreślonym nutą chrzanu i musztardy. Całość dopełnia soczysta cebula. To idealne danie na wielkanocny stół, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 230 g
- Biała kiełbasa - 350 g (parzona)
- Jajko - 7 szt.
- Cebula - 100 g
- Chrzan - 10 g
- Śmietana 12% - 300 g
- Musztarda - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- 3 jajka ugotuj na twardo w małym rondelku. Następnie ostudź i obierz.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią ciasto francuskie.
- Na ciasto wyłóż metalowe obciążniki i podpiecz całość przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż ją na podpieczony spód.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do kiełbasy.
- Jajka pokrój na mniejsze cząstki i ułóż na podpieczonym spodzie.
- W miseczce zmieszaj pozostałe jajka, śmietanę, chrzan i musztardę. Przypraw i dokładnie zamieszaj. Sos wylej na tartę.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży dodatek czerwonego, przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny