Tarta wegetariańska
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Wyobraź sobie aromatyczną tartę z prażonymi brokułami, delikatnym bakłażanem i słodkimi suszonymi pomidorami, a całość jest zapieczona w kremowej śmietance z serem Mozzarella. Idealnie chrupiąca i pełna warzywnych smaków!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g
- Masło - 300 g
- Jajko - 6 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Brokuły - 300 g (pół średniej sztuki)
- Suszone pomidory - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g (pół puszki)
- Bakłażan - 150 g (1 mała sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Ser Mozzarella - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę orkiszową, dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i jedno jajko, dodaj zioła prowansalskie i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę to tarty. Nakłuj spód ciasta widelcem, piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Brokuł pokrój w mniejsze kawałki, bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni patelni, dodaj bakłażana i smaż razem przez 5 minut.
- W misce ubij 5 jajek ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, brokuła, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz posiekany koper i wymieszaj.
- Przygotowaną masę wylej na upieczony spód z ciasta, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory, wetknij je delikatnie w masę.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
- Gotową tartę wyciągnij z piekarnika.
Komentarz dietetyka
Tarta wegetariańska przygotowana na orkiszowym spodzie to świetne źródło błonnika. Tarta zawiera także wiele cennych składników mineralnych. Jest też źródłem białka zawartym w jajkach oraz serze.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny