Tarta warzywna
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Brokuły, ziemniaki, kremowa śmietanka i parmezan – to kluczowe składniki tarty warzywnej, która podbije Twój stół. Chrupiące warzywa, delikatny ser i kremowa masa od śmietanki tworzą idealne połączenie smaków. Na wierzchu sypniemy świeżym koperkiem, który doda całości aromatycznego kopa. Lekka i pyszna!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 8 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Ser parmezan - 70 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Brokuły - 400 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Masło klarowane - 40 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę.
- Do malaksera przesiej mąkę pszenną.
- Dodaj masło, 2 jajka i sól.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Brokuł podziel na mniejsze kawałki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż przez 5-7 minut.
- Dodaj brokuł i wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Wyklej ciastem blaszkę do tarty.
- 6 jajek ubij ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
- Zetrzyj parmezan na tarce.
- Na ciasto wyłóż warzywa.
- Zalej je masą jajeczną.
- Wierzch tarty posyp parmezanem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
- Wystudź tarte na kratce przez 15 minut i podziel na porcje.
Komentarz dietetyka
Tarta warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Pyszna tarta jest jednak dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny spożyć mniejszą porcję.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny