Tarta Thermomix
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Maliny, mascarpone i śmietanka kremowa - oto gwiazdy tej wyjątkowej tarty z Thermomixa. Delikatne ciasto na bazie mąki pszennej, masła i cukru pudru jest dodatkowo wzbogacone kremowym wnętrzem. Żółtka jajek nadają całości idealną konsystencję, a świeże maliny dodają jej niepowtarzalnego smaku i soczystości.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g
- Masło - 50 g
- Cukier puder - 70 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Maliny - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Mascarpone - 250 g
- Przyprawy - sól, cukier puder
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, masło pokrojone w kostkę, 50 g cukru i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
- Dodaj żółtka i wyrabiaj kolejne 2 minuty / Interwał.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i schowaj w lodówce na ok. 1 godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem.
- Na wierzch tarty wyłóż papier do pieczenia i wysyp suchy groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne by obciążyć ciasto.
- Piecz przez 10 minut w 190 stopniach. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
- Gdy ciasto się studzi, wlej do suchego, czystego naczynia Thermomixa śmietanę, mascarpone i dodaj cukier puder. Z użyciem motylka ubijaj krem przez 2 minuty / obroty 4.
- Na wystudzone ciasto wyłóż krem. Wierzch udekoruj malinami. Podawaj od razu.
Komentarz dietetyka
Ciasto kruche można przygotować również z mąki bezglutenowej, dzięki czemu będzie odpowiednie np. dla osób chorujących na celiakię.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk