Tarta tatin
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Ciasto francuskie, jabłka, masło i cukier – oto cztery kluczowe składniki, które potrzebujesz, by wyczarować tartę tatin. Ta odwrócona tarta to klasyczne francuskie ciasto, w którym karmelizowane jabłka spotykają się z chrupiącym ciastem francuskim. Idealna na deser lub słodką przekąskę, z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodyczy.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Jabłko - 700 g
- Masło - 50 g
- Cukier - 100 g
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej na 220 st. C.
- Masło i cukier dodaj na patelnię.
- Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje i powstanie karmel (około 6 minut)
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Umyj.
- Pokrój jabłka w cienkie ćwierć plastry.
- Wymieszaj jabłka z sokiem z połowy cytryny oraz łyżką cynamonu.
- Do karmelu, który już zgęstniał dodaj jabłka i karmelizuj około 5 minut.
- Jabłka wyłóż do formy, a następnie przykryj je ciastem francuskim. Ciasto zawiń także na brzegach formy.
- Piecz tartę około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Tarta tatin zawiera jabłka, które dostarczają błonnik oraz witaminy i minerały. Cynamon jest dobrym antyoksydantem. Przepis nie należy do niskokalorycznych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości