Tarta rustykalna ze śliwkami

Opublikowano: 06.08.2025 r.
Mąka pszenna, śliwki i masło to kluczowe składniki tarty rustykalnej ze śliwkami. Z mąki i masła zrobisz kruchy spód, a soczyste śliwki nadadzą słodkiego smaku. Cukier i jajka dodają odpowiednią ilość słodyczy i spajają całość. Idealna na deser po niedzielnym obiedzie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier - 230 g
- Śmietana 12% - 120 g
- Śliwki - 800 g (40 małych sztuk)
- Cukier puder - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę.
- Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
- Śliwki oczyść z pestek.
- Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zawiń rant o szerokości około 3 cm.
- Na cieście ułóż śliwki a na nie zetrzyj masło.
- Posyp śliwki cukrem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Tarta rustykalna ze śliwkami to domowy deser zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny