Tarta porowa

Opublikowano: 31.08.2025 r.
Por, śmietana i ser żółty to główne składniki, które sprawią, że ta tarta porowa to prawdziwy hit domowego menu. Wszystko to na delikatnym spodzie zrobionym z mąki, masła i żółtka jajkowego. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy naprawdę zadowala. Doskonała na obiad czy kolację, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 100 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Por - 140 g
- Jajko - 4 szt.
- Śmietana 18% - 200 g
- Ser żółty - 100 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Z mąki, masła, żółtka, szczypty soli oraz dwóch łyżek wody, wyrób ciasto. Uformuj kulę i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Por pokrój w plasterki. Najładniejsze plasterki zostaw do dekoracji.
- Śmietanę rozrób z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodaj starty ser.
- Do gotowej masy dodaj pokrojonego pora i wymieszaj.
- Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż ciastem formę na tartę.
- Następnie wlej farsz, wyrównaj i udekoruj pozostawionymi plasterkami pora.
- Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż brzegi ciasta zaczną być rumiane, a farsz się zetnie.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny