Tarta pistacjowa
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa 30%, masło z orzechów pistacjowych – to tylko kilka z kluczowych składników tarty pistacjowej, która łączy w sobie kremową teksturę i wyrazisty smak pistacji. Dodaj do tego kruche ciasto na bazie mąki pszennej, cukru pudru i masła, a otrzymasz deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 9 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (2,5 szklanki)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Masło - 150 g (3/5 kostki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Mascarpone - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Masło z orzechów pistacjowych - 200 g
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą.
- Dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtka jaj i ręcznie zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
- Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty.
- Widelcem ponakłuwaj spód tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Przykryj folią aluminiową i obciążeniem, np. suchym ryżem lub fasolą. Piecz ok 15 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz kolejne 20 minut.
- W naczyniu umieść mascarpone i śmietankę (schłodzone!).
- Miksuj aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Dodaj pastę pistacjową i miksuj do połączenia składników.
- Na koniec możesz dodać śmietan fix i jeszcze raz ubić.
- Masę wyłóż na upieczony, przestudzony spód tarty. Udekoruj pistacjami.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny do tarty, zamiast cukru najlepiej wykorzystać ksylitol.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk