Tarta oreo
Opublikowano: 10.08.2021 r.
Ciasteczka oreo, mascarpone i biała czekolada to trio, które robi robotę w tej tarcie. Do tego świeże maliny dla kontrastu smaków i efektu wow. Przygotowanie? Banalnie proste! Rozgniecione ciasteczka z masłem stanowią chrupiący spód, podczas gdy krem z mascarpone i białą czekoladą wypełnia go po brzegi. Pycha!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasteczka oreo - 300 g
- Masło - 100 g
- Mascarpone - 500 g
- Czekolada biała - 100 g
- Maliny - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, szklana miska, forma do tarty 27 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- Ciasteczka oreo pokrusz i rozdrobnij w malakserze razem z masłem.
- Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i ugniataj formując spód do tarty.
- Włóż do lodówki na ok. 30-40 minut.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z mascarpone.
- Wyłóż czekoladową masę ma spód z oreo.
- Na wierzchu gęsto ułóż maliny.
Komentarz dietetyka
Ciasto samo w sobie jest słodkie, natomiast, jeśli preferujesz jeszcze słodsze smaki, zamiast cukru do posłodzenia wykorzystaj ksylitol lub erytrytol, które są mniej kaloryczne i mają mniejszy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk