Tarta na słono
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Brokuły, ser gouda, jajka i śmietana – to właśnie te składniki sprawiają, że ta tarta na słono jest niesamowicie pyszna i sycąca. Chrupiacy brokuł, kremowa śmietana, rozpuszczający się ser gouda i jajka, które wszystko spajają – brzmi świetnie? Proste w przygotowaniu, a efekt wow gwarantowany przy każdym kęsie.
Składniki dla 6 porcji:
- Brokuły - 550 g (1 sztuka)
- Ser gouda - 300 g (W kostce)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Śmietana 18% - 125 g (5 łyżek śmietany)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 320 g (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko rozmiar M)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, folia spożywcza, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj sól i pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło. Masło posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj 1 jajko, żółtko i 3 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Zawinięte ciasto schowaj do lodówki na 30 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy do tarty. Ciasto dobrze uklep po bokach i na dnie. Nakłute widelcem ciasto schowaj do lodówki na 1 h.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto podpiecz (ok. 15-18 min). Wyciągnij z piekarnika i odstaw do schłodzenia.
- Ser żółty pokój na kostki wielkość 2x2 cm.
- Brokuł opłucz, osusz i podziel na różyczki. W osolonej wodzie podgotuj różyczki (ok. 5 min).
- 3 jajka roztrzep i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Na podpieczonym cieście wyłóż kostki sera żółta, a potem ułóż różyczki. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Ciasto piecz przez ok. 35 min.