Tarta na słodko
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Masło, truskawki i kremówka to główne składniki naszej pysznej tarty na słodko. Delikatne, kruche ciasto zrobione z mąki pszennej i masła stanowi idealną podstawę. Na wierzchu znajdziesz soczyste truskawki zatopione w galaretce, a wszystko to otula śmietanka kremowa, która dodaje całości aksamitności i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 niepełne szklanki)
- Masło - 100 g (0,5 opakowania)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 128 g (1 małe opakowanie 200 ml)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Truskawki - 500 g
- Galaretka - 75 g (1 opakowanie truskawkowej)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, wałek, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zimne masło, żółtka i cukier puder. Zrób kruszonkę za pomocą noża lub siekaczki do ciasta. Kruszonkę zbierz w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.
- Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Odstaw do ostudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem, na koniec dodaj połowę tężejącej galaretki. Bitą śmietanę wylej na ciasto.
- Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój w połówki i ułóż na bitej śmietanie.
- Na truskawki wylej drugą połowę tężejącej galaretki.
- Ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Tarta na słodko jest pyszną propozycją na letni deser. Składa się z kruchego ciasta i bitej śmietany przez co jest dość kaloryczna ale spożywana okazjonalnie nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki