Tarta migdałowa

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Gruszki, białe wytrawne wino, masło i migdały – to główne bohaterowie tej tarty migdałowej. Gruszki gotowane w winie, delikatna masa migdałowa i kruchy spód to połączenie, które rozpieszcza kubki smakowe. Idealna opcja na jesienne popołudnie z kubkiem herbaty!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1,5 szklanki)
- Żółtko jajka - 3 szt. (3 żółtka)
- Masło - 125 g
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Gruszka - 405 g (3 sztuki)
- Wino białe wytrawne - 125 ml
- Masło - 125 g
- Cukier puder - 40 g (1/3 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Migdały - 130 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 40 g (1/3 szklanki)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, aromat migdałowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka, forma do tarty 24 cm, siekaczka do ciasta kruchego
Przepis krok po kroku
- Do miski lub na stolnicę wsyp 200 gramów przesianej mąki, dodaj 125 gramów zimnego, pokrojonego masła oraz 50 gramów cukru.
- Mąkę posiekaj z masłem i cukrem za pomocą noża lub siekaczki.
- Gdy powstanie kruszonka dodaj 3 żółtka, 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego i szybko zagnieć ciasto.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż na 15-20 minut do lodówki.
- Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- W garnku zagotuj 1 szklankę wody (250 ml), wino z dodatkiem 1/4 szklanki (50 gramów) cukru oraz szczypty cynamonu.
- Do syropu przełóż gruszki i gotuj na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem a następnie 5 minut bez przykrycia. Pozostaw do wystudzenia.
- 125 gramów masła utrzyj na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
- Do masła dodaj jajko i ubijaj aż całkowicie połączy się z masłem.
- Do ubitego masła z cukrem i jajkiem dodaj zmiksowane na mąkę migdały oraz 40 gramów mąki pszennej. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Delikatnie nakłuj widelcem.
- Na ciasto przełóż masę migdałową.
- Gruszki potnij w plasterki i przełóż na masę.
- Tartę piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Tarta migdałowa z gruszką to wyśmienity deser. Do jego przygotowania użyjesz mniej cukru niż do innych, tradycyjnych wypieków, zawiera migdały więc zjedzenie jej raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki