Tarta jabłkowa
Opublikowano: 25.07.2022 r.
Masło, jabłka, jajka i cukier to kluczowe składniki, które sprawią, że tarta jabłkowa będzie wyjątkowo smaczna. Kruchy spód z mąki pszennej, maślana nuta i słodkie, soczyste jabłka to połączenie doskonałe. Do tego odrobina śmietany dla kremowości i kilka kropel soku z cytryny, aby nadać całości delikatnej kwasowości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Cukier - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 18% - 120 g
- Jabłko - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
- Dodaj do masła mąkę, 100 g cukru, jaja oraz kwaśną śmietanę.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Dodaj cynamon oraz 100 g cukru.
- Od ciasta odkrój 1/4.
- Blaszkę na tarte wyklej ciastem.
- Na ciasto wyłóż jabłka.
- Z reszty ciasta utwórz szachownicę na wierzchu ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Tarta jabłkowa to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. W dużych ilościach nie powinniśmy ich spożywać zbyt często.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny