Tarta czekoladowa z truskawkami

Opublikowano: 20.05.2025 r.
Herbatniki z czekoladą, czekolada mleczna i gorzka, mascarpone, śmietanka kremowa oraz dojrzałe truskawki - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować wyjątkową tartę czekoladową z truskawkami. Pyszny, czekoladowy spód z herbatników, kremowe nadzienie z dodatkiem mascarpone oraz świeże truskawki na wierzchu sprawią, że ta tarta będzie hitem na każdym spotkaniu.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki z czekoladą - 400 g
- Czekolada mleczna - 200 g (2 opakowania)
- Masło - 50 g
- Czekolada gorzka - 100 g (1 opakowanie)
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Truskawki - 400 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, blender, duża miska, miska metalowa, forma do tarty 20 cm
Przepis krok po kroku
- W kąpieli wodnej roztop jedno opakowanie czekolady mlecznej oraz czekoladę gorzką. Ostudź.
- Roztop także jedną mleczną czekoladę oraz masło oddzielnie. Nie trzeba studzić.
- Blenderem zmiksuj herbatniki, by miały konsystencję piasku.
- Do rozdrobnionych herbatników dodaj roztopioną czekoladę mleczną z masłem.
- Wymieszaj ciasteczka z czekoladą dokładnie i powstałą masę wyłóż na dno i boki formy do tarty. Schowaj do lodówki.
- Śmietankę oraz mascarpone zmiksuj ze sobą na gęsty krem.
- Podczas miksowania dodawaj rozpuszczone wcześniej i całkowicie wystudzone czekolady.
- Miksuj do połączenia składników.
- Na ciasteczkowy spód wylej krem czekoladowy.
- Truskawki pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu (zrób ładne zdobienie).
- Tartę wstaw na całą noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
Tarta z truskawkami jest wysokokaloryczna. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar prowadzić może między innymi do problemów z układem krwionośnym. Truskawki to cenne źródło witaminy C. Kakao z czekolady (zwłaszcza gorzkiej) jest bogate w magnez i bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jest też przeciwutleniaczem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości