Tarta czekoladowa
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Masło, czekolada deserowa i śmietana 18% to trio, które sprawi, że ta tarta czekoladowa roztopi twoje serce. Dodaj do tego mąkę, jajka i odrobinę cukru, a stworzysz deser marzeń. Każdy kęs to mała uczta, więc przygotuj się na poważne chwile szczęścia ze smakiem kakao w tle.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 50 g
- Masło - 150 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 18% - 250 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Czekolada deserowa - 200 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, pędzelek, forma do tarty 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Aby zrobić ciasto: wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce.
- Dodaj masło i mieszaj rękami, aż masa będzie przypominała grube okruchy.
- W małej misce połącz żółtko z 50 ml zimnej wody, następnie wlej je do ciasta i ponownie wyrób, by ciasto się połączyło.
- Uformuj ciasto w kulkę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na niej ciasto.
- Nadmiar wiszącego ciasta odkrój nożem.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Za pomocą pędzelka delikatnie posmaruj wierzch ciasta rozmieszanym białkiem jaja. Wrzuć do piekarnika i piecz przez kolejne 8 minut, aż tarta będzie złocista.
- W rondelku podgrzej śmietankę i mleko na średnim ogniu, aż lekko się zagotuje na brzegach. Zdejmij z ognia; dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj cukier i sól i ubij, aż dobrze się połączą.
- Rozmieszaj jajka w małej misce i dodaj je do pozostałych składników, dobrze wymieszaj.
- Wlej nadzienie do schłodzonej tarty i piecz w 180 stopniach C przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny