Tarta cytrynowa z mascarpone
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Masło, mascarpone, skórka z cytryny i sok z cytryny – to główne bohaterowie tej tarty cytrynowej z mascarpone. Połączenie delikatnego, kremowego mascarpone z wyrazistą cytrynową nutą sprawia, że ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeżością cytryny przełamujemy słodycz, tworząc idealną harmonię smaków w chrupiącym, maślanym cieście.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier puder - 10 g
- Masło - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Cukier - 100 g
- Mascarpone - 500 g
- Skórka z cytryny - 90 g
- Sok z cytryny - 25 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
- Krem wyłóż na podpieczone ciasto.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny