Tarta cytrynowa z bezą
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Masło, sok z cytryny, żółtka i cukier puder – to podstawa naszej tarty cytrynowej z bezą. Idealne połączenie kremowego nadzienia o intensywnym cytrynowym smaku z delikatną, chrupiącą bezą. Do tego ciasto oparte na kruchym spodzie z dodatkiem dobrej mąki tortowej oraz krupczatki. Jeśli kochasz cytrusy i słodkie wypieki, to jest to coś, co warto mieć na uwadze.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 85 g (1/2 szklanki)
- Mąka krupczatka - 180 g (1 szklanka)
- Cukier - 165 g (1/3 szklanki i 1/2 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Żółtko jajka - 4 szt. (4 sztuki rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Sok z cytryny - 110 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 48 g (2 łyżki)
- Białko jajka - 5 szt. (5 białek rozmiar M)
- Cukier puder - 125 g (1 szklanka)
- Skórka z cytryny - 6 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, sitko, folia spożywcza, miska, rękaw cukierniczy, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Schłodzone masło (100 g, 1/2 kostki) pokrój w kostkę.
- Wymieszaj mąką tortową i mąkę krupczatkę, a potem przesiej je przez sitko wprost na stolnicę. Następnie dodaj do nich sól, cukier wanilinowy (16 g, 1 opakowanie) i cukier (65 g, 1/3 szklanki). Na górę wrzuć schłodzone masło i posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieć, nieco spłaszcz i zawiń w folię, a potem schowaj do lodówki na ok. 60 min.
- Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na duży okrąg i umieść w wybranej formie do tarty. Zalep brzegi i uklep dno. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
- Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp fasolę. Ciasto podpiecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), a potem jeszcze ok. 5-10 min (do przyrumienienia) po zdjęciu obciążenia i papieru do pieczenia. Odstaw do wystudzenia.
- W misce wymieszaj sok z cytryny (ok. 100 ml), 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml), mąkę ziemniaczaną, 4 żółtka, 2 jajka i otartą skórkę z cytryny.
- W garnku roztop masło (100 g, 1/2 kostki) i dodaj cukier (100 g, 1/2 szklanki). Gdy cukier się rozpuści, wlej składniki z miski i mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- W misce umieść 5 białek i ubij je na pianę, a potem partiami dodawaj cukier puder (125 g, 1 szklanka). Po ok. 10 min dodaj 1 łyżkę soku z cytryny (ok. 10 ml) i miksuj tylko do połączenia składników.
- Bezę umieść w rękawie kuchennym i wyciśnij na krem.
- Tartę piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).