Tarta cytrynowa thermomix
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier puder, skórka i sok z cytryny oraz jajka – to kluczowe składniki, które sprawiają, że tarta cytrynowa z Thermomixa jest tak wyjątkowa. Delikatne ciasto i intensywny cytrynowy smak sprawią, że nawet najbardziej wybredni zapomną o diecie. Perfekcyjne połączenie kremowego nadzienia z kruchą strukturą spodu zachwyci każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Cukier puder - 80 g
- Masło - 320 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Śmietana 12% - 25 g
- Cukier - 250 g
- Skórka z cytryny - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Sok z cytryny - 150 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, 200 g masła, żółtka i śmietanę umieść w misie urządzenia.
- Mieszaj przez 1 min przy obrotach 5.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Na środek wyłóż obciążniki.
- Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel 15 s/obr 10.
- Dodaj skórkę z cytryny, rozdrobnij przez 20s/obr.10
- Dodaj masło, jajka i sok z cytryny, podgrzej przez 20 min w 90°C/obr. 2.
- Krem lekko ostudź, a następnie wyłóż go na ciasto.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny