Tarta cytrynowa
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Masło, mąka pszenna, sok z cytryny i śmietanka kremowa - to właśnie te składniki łączą się, by stworzyć pyszną i orzeźwiającą tartę cytrynową. Dodatek ksylitolu zamiast cukru sprawia, że deser jest nieco zdrowszy, ale równie smaczny. Idealne połączenie kremowej konsystencji z kwaskowatą nutą cytryny!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 150 g (ok. 1/2 kostki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (niecała szklanka)
- Sok z cytryny - 100 ml (10 łyżek)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę i 2 łyżki ksylitolu wsyp do miski.
- Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki.
- Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.
- Dodaj jedno jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników.
- Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
- Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek.
- Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle.
- Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut.
- Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni.
- Do miski dodaj śmietankę, jajka, pozostały ksylitol i sok z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.
- Masę wylej na ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Odstaw do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.
Komentarz dietetyka
Tarta cytrynowa jest ciastem dość kalorycznym, dlatego najlepiej przygotowywać ją okazjonalnie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk