Tarta banoffee
Opublikowano: 22.02.2022 r.
Mascarpone, kajmak i banan to główne składniki naszej tarty banoffee, które razem tworzą niezapomniane połączenie smaków. Do tego dochodzi śmietanka kremowa, która nadaje całości niezwykłej lekkości i delikatności. Aby dopełnić tę pyszną kombinację, dodajemy trochę gorzkiej czekolady, która dodaje wyrazistości i głębi.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Mascarpone - 250 g
- Kajmak - 200 g
- Banan - 300 g
- Czekolada gorzka - 40 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Z mąki, masła, cukru pudru oraz żółtka zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- Mascarpone miksujemy z kremówką na gęsty krem.
- Gotowy spód smarujemy masą kajmakową, na którą układamy banany pokrojone w plasterki.
- Na banany układamy krem z mascarpone. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą.
- Ciasto podajemy schłodzone.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk