Tantanmen ramen
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Bulion wołowy, makaron ramen, mięso mielone wieprzowe i sezam nasiona – to serce Tantanmen ramen. Ta kubańska zupa to połączenie pikantnych i aromatycznych składników, które tworzą wyjątkowy smak. Dodatek oleju sezamowego i z chilli dodaje głębi potrawie, a fasola mung i kapusta pak choi wprowadzają chrupiący akcent.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion wołowy - 2000 ml
- Makaron ramen - 100 g
- Olej sezamowy - 10 ml
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula dymka - 40 g
- Kapusta pak choi - 200 g
- Fasola mung kiełki - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Sezam nasiona - 50 g
- Olej z chilli - 40 ml
- Przyprawy - sól, sos sojowy, imbir świeży, czosnek, japońska pasta sezamowa, tobanjan (sfermentowana pasta z fasoli i chili)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, łyżka cedzakowa, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion.
- Do garnka wlej wodę (do blanszowania kapusty) i wsyp łyżkę soli. Zagotuj do wrzenia.
- Z kapusty oberwij liście (w całości).
- Liście wrzuć na pół minuty do gorącej wody.
- Wyłów liście i dodaj kiełki na około 10 sekund. Liście przelej zimną wodą na sitku.
- Ponownie wyłów kiełki (na osobny talerz). Także przelej zimną wodą.
- W wodzie po blanszowaniu przed podaniem będziesz gotować makaron, więc nie wylewaj jej.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni.
- Zetrzyj na tarce imbir (powinno być go około jedna łyżka), a 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Posiekaj 200 g cebulki i dodaj na patelnię z imbirem, czosnkiem i mięsem mielonym.
- Po minucie dodaj 3 łyżki sfermentowanej pasty z fasoli i chili (tobanjan), olej sezamowy oraz 3 łyżki sosu sojowego.
- Smaż do momentu, w którym mięso będzie gotowe (około 15 minut).
- Do każdej miseczki włóż po 2 łyżki sezamowej pasty japońskiej, 1 łyżkę oleju z chilli oraz sól do smaku. Połącz ze sobą.
- Do miseczek wlej bulion i wymieszaj.
- Czas na gotowanie makaronu. Umieść makaron we wrzątku. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Nałóż porcję makaronu do miseczki (ilość według uznania).
- Ugotuj jajka na miękko.
- Do miseczki dodaj pozostałe składniki: mięso, kapustę, kiełki, posiekaną resztę cebuli, jajko przekrojone na pół oraz prażony sezam.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest zbilansowany. Zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Ostre przyprawy mogą wpływać na zwiększenie tempa metabolizmu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości