Tanie ciasto z mlekiem w proszku
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Mleko w proszku, kakao, herbatniki i masło to kluczowe składniki w przepisie na tanie ciasto, które jest zarówno smakowite, jak i niedrogie. Dodajemy także rodzynki i migdały, by dodać ciastu chrupkości i słodyczy. Idealne na każdą okazję, a do przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów!
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 200 ml (1 niepełna szklanka)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Mleko w proszku - 500 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Rodzynki - 100 g
- Migdały - 100 g
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, forma silikonowa
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści.
- Wystudź masę.
- Posiekaj drobniej migdały.
- Pokrusz herbatniki.
- Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku.
- Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki.
- Schłodź blok w lodówce.
Komentarz dietetyka
Tanie ciasto z mlekiem w proszku to wysokokaloryczny deser. Ciasta nie powinny spożywać osoby z problemami metabolicznymi oraz walczące z nadmierną masą ciała. Ciasto przygotowane w domu nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny