Tangsuyuk
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, czerwona pasta curry, miód, skrobia ziemniaczana i sos sojowy to podstawa do pysznej koreańskiej potrawy Tangsuyuk. Ten azjatycki przysmak to chrupiące kawałki mięsa w słodko-kwaśnym sosie, który świetnie łączy w sobie ostrość, słodycz i delikatną kwaskowatość. Idealny obiad dla tych, którzy lubią trochę egzotyki na talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 450 g
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 60 g
- Olej sezamowy - 30 ml
- Sos sojowy - 30 ml
- Sok z cytryny - 10 ml
- Ketchup - 25 g
- Miód - 25 g
- Imbir korzeń - 2 g
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Papryka czerwona - 240 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.
- Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką.
- Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek mięsa dokładnie w nim zamocz.
- Mięso oprósz mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki mięsa do miękkości.
- Mięso odłóż na talerzyk.
- Paprykę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na patelni.
- W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
- Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki mięsa, podgrzej przez kilka minut.
- Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny i dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny