Tandoori roti
Opublikowano: 21.02.2023 r.
Mąka orkiszowa, mąka pszenna, jogurt naturalny, olej rzepakowy oraz masło klarowane są kluczowymi składnikami w przepisie na tandoori roti. Ta tradycyjna indyjska potrawa to chlebek pieczony w tandorze, ale równie dobrze możesz go upiec w domowym piekarniku. Połączenie różnych mąk z jogurtem i olejem sprawia, że roti jest puszyste i aromatyczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka orkiszowa - 120 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g (1 szklanka)
- Soda oczyszczona - 2 g (1/4 łyżeczki)
- Cukier - 2 g (1/4 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1,5 łyżki)
- Jogurt naturalny - 65 ml (1/4 szklanki)
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąki z sodą.
- Dodaj szczyptę soli, cukier, jogurt i olej.
- Zacznij zagniatać ciasto i dodawaj stopniowo 65 ml wody.
- Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je na 30 minut (przykryte ścierką).
- Rozgrzej piekarnik na 250 st C (góra-dół), a na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Rozwałkuj ciasto na cienkie, okrągłe placki.
- Piecz po 2 placki w piekarniku na rumiany kolor (około 5 minut).
Komentarz dietetyka
Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej chlebki dostarczają błonnik. Nie mają tak wysokiego indeksu glikemicznego, jak pieczywo z mąki wysokooczyszczonej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości