Tamale
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Mąka kukurydziana, smalec, łopatka wieprzowa i papryczki chili – to tylko niektóre z pysznych składników, które łączą się w tradycyjnych, pełnych smaku tamales. Wyobraź sobie delikatną wieprzowinę duszoną z cebulą i czosnkiem, wszystko to zawinięte w liście kukurydzy. To prawdziwy meksykański klasyk, który kusi aromatem i zaskakuje prostotą wykonania!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka kukurydziana - 600 g
- Smalec - 450 g
- Bulion drobiowy - 750 g
- Sól - 20 g (2 łyżki)
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Liście kukurydzy - 100 g (20 sztuk)
- Pieprz cayenne - 2 g
- Przyprawy - sól, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kmin rzymski, płatki chilli
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Wieprzowinę pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cebulę przekrojoną na pół, chilli i ząbki czosnku. Zalej wodą i gotuj przez 45 minut.
- Bulion zagotuj. Gorący bulion wlej do miski i wymieszaj z mąką kukurydzianą i solą.
- Smalec umieść w misce i miksuj go przez kilka minut, aż trochę się napowietrzy.
- Dodawaj po odrobinie smalcu do masy z bulionu i mąki. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
- Suszone liście kukurydzy zalej wrzątkiem by zmiękły.
- Mięso odcedź. Zostaw około pół szklanki bulionu. Wieprzowinę porwij na małe kawałki. Ugotowaną cebulę, chilli i czosnek pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem i chilli. Po około trzech minutach dodaj mięso i pozostały wywar. Dopraw połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonego kminku, 2 pokruszone liście laurowe. Smaż, aż płyn się wchłonie.
- Na liście kukurydzy wykładaj ciasto i na nim mięsny farsz. Składaj w kopertę.
- Tamale układaj jeden obok drugiego na sztorc w koszyczku do gotowania na parze.
- Gotuj na parze przez około godzinę.
Komentarz dietetyka
Kukurydza znana jest na całym świecie. Jej nasiona bogate są w skrobie i często z nich przygotowuje się produkty bezglutenowe.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk