Talarki ziemniaczane
Opublikowano: 11.07.2022 r.
Ziemniaki i świeży koperek to podstawa tych pysznych talarków ziemniaczanych. Dodając trochę oleju rzepakowego, uzyskamy idealnie chrupiącą przekąskę, która zachwyci każde podniebienie. Prosty przepis, a efekt... no, palce lizać!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (12 średnich sztuk)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Smaż przez 5-6 minut.
- Ziemniaki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
- Posiekaj koper i posyp talarki.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Talarki ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości i idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu oraz witaminy C.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny