Takoyaki

Opublikowano: 14.12.2021 r.
Ośmiornica gotowana, szczypiorek i imbir w zalewie to kluczowe składniki takoyaki – japońskich kuleczek z ciasta, które podbija podniebienia na całym świecie. Te małe kawałki gotowanej ośmiornicy są otulone lekkim ciastem z mąki pszennej, jajek i proszku do pieczenia. Dodatek szczypiorku i imbiru nadają im wyjątkowego aromatu i smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
 - Jajko - 2 szt.
 - Ośmiornica gotowana - 250 g
 - Proszek do pieczenia - 20 g
 - Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
 - Imbir krojony w zalewie - 20 g
 - Olej rzepakowy - 40 ml
 - Ketchup - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
 - Majonez - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
 - Przyprawy - sos sojowy, sos worcestershire, bulion dashi
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia takoyaki-ki
 
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
 - Pokrój ośmiornicę w mniejsze kawałki.
 - Posiekaj szczypior i imbir.
 - Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj.
 - Formę posmaruj olejem i umieść w każdym otworze ciasto.
 - Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane.
 - W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier.
 - Takoyaki podawaj polane sosem i majonezem.
 
Komentarz dietetyka
Takoyaki to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie można wzbogacić dodatkiem warzyw, będzie ono zawierało więcej błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny