Takoyaki
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Ośmiornica gotowana, szczypiorek i imbir w zalewie to kluczowe składniki takoyaki – japońskich kuleczek z ciasta, które podbija podniebienia na całym świecie. Te małe kawałki gotowanej ośmiornicy są otulone lekkim ciastem z mąki pszennej, jajek i proszku do pieczenia. Dodatek szczypiorku i imbiru nadają im wyjątkowego aromatu i smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ośmiornica gotowana - 250 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
- Imbir krojony w zalewie - 20 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Ketchup - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Majonez - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - sos sojowy, sos worcestershire, bulion dashi
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia takoyaki-ki
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z bulionem dashi, dodaj łyżkę sosu sojowego, dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
- Pokrój ośmiornicę w mniejsze kawałki.
- Posiekaj szczypior i imbir.
- Dodaj do ciasta ośmiornicę i szczypior z imbirem, wymieszaj.
- Formę posmaruj olejem i umieść w każdym otworze ciasto.
- Obróć, gdy ciasto zacznie robić się rumiane.
- W misce wymieszaj ketchup, sos Worcestershire i cukier.
- Takoyaki podawaj polane sosem i majonezem.
Komentarz dietetyka
Takoyaki to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie można wzbogacić dodatkiem warzyw, będzie ono zawierało więcej błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny