Tajskie lody
Opublikowano: 04.07.2022 r.
Truskawki, banan, mleko kokosowe i sok z limonki – to kluczowe składniki tajskich lodów, które zrobisz w kilkanaście minut. Idealnie kremowe, odświeżające i pełne egzotycznego smaku, te lody to świetna, domowa alternatywa dla sklepowych deserów. Już pierwszy kęs przeniesie Cię na plaże Tajlandii, bez potrzeby wychodzenia z kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Truskawki - 400 g
- Banan - 120 g (1 średnia sztuka)
- Cukier puder - 10 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 250 ml (1 szklanka)
- Sok z limonki - 20 ml
- Przyprawy - skórka z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- blaszka do pieczenia, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Blaszkę schłodź w zamrażarce.
- Truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę, banana obierz i również pokrój w kostkę.
- Owoce połóż na desce do krojenia, posyp je cukrem pudrem i rozgnieć płaską stroną szerokiego noża. Uzyskaną masę przełóż do miseczki.
- Następnie do miseczki dodaj skórkę ze cytryny, cukier waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
- Na koniec do masy dodaj sok z limonki i wymieszaj.
- Tak uzyskaną masę przełóż do schłodzonej blaszki, rozprowadź równomiernie (masa powinna być cienka, jeśli masz za małą blaszkę, to część masy przełóż do innej blaszki) i włóż na minimum 6 godzin do zamrażarki.
- Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki, przy pomocy płaskiej metalowej łopatki kuchennej uformuj z lodów rulony.
- Tak uzyskane rulony przełóż do pucharków na lody i udekoruj według uznania świeżymi owocami.
Komentarz dietetyka
Tajskie lody to doskonały pomysł na samczy deser. Lody są bardzo orzeźwiające i zawierają sporo składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny