Tajska zupa z kurczakiem

Opublikowano: 24.08.2025 r.
Piersi kurczaka, zielona papryka, pieczarki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy i bulion drobiowy to kluczowe składniki tajskiej zupy z kurczakiem. To połączenie sprawia, że zupa ma wyjątkowy smak, który idealnie łączy delikatność kurczaka, chrupkość warzyw i kremową konsystencję mleczka kokosowego z wyrazistym bulionem drobiowym.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Papryka zielona - 200 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 300 g (10 dużych sztuk)
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Papryczkę chilli posiekaj drobno.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Pokrój pieczarki w plastry.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij czosnek.
- Dodaj pierś z kurczaka i papryczkę chilli.
- Smaż pierś z kurczaka przez kilka minut.
- Wlej bulion drobiowy.
- Dodaj pieczarki i paprykę zieloną.
- Gotuj przez 10 minut.
- Dodaj trawę cytrynową oraz mleko kokosowe i sos sojowy.
- Gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw zupę imbirem, solą i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną drobno kolendrę i wlej zupę do misek.
Komentarz dietetyka
Tajska zupa z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa tajska jest niskokaloryczna i dobrze sprawdzi się w diecie osób dbających i linię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny