Tajska zupa rybna curry
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mleczko kokosowe, soczysty filet z dorsza i aromatyczny olej kokosowy to kluczowe składniki tajskiej zupy rybnej curry. To właśnie te składniki nadają zupie niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Dodając do tego bulion drobiowy i delikatnie podsmażoną cebulę, otrzymujemy danie, które łączy w sobie egzotyczne smaki Azji w doskonałej harmonii.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej kokosowy - 20 ml
- Cebula - 200 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Dorsz filet - 400 g
- Przyprawy - sól, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, curry, sos rybny, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry, szafran, liście limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion.
- Olej kokosowy dodaj na patelnię i rozgrzej go.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek i imbir posiekaj nożem.
- Podsmaż chwilę cebulę, czosnek i imbir.
- Po minucie dodaj 2 łyżki pasty curry. Podsmażaj maksymalnie pół minuty.
- Do zagotowanego bulionu dodaj podsmażone składniki.
- Dodaj także 5 liści limonki, mleczko kokosowe, sok z połowy limonki oraz pokrojoną w większą kostkę rybę.
- Całość gotuj maksymalnie 10 minut, aż ryba będzie gotowa.
- Dopraw zupę do smaku sosem rybnym i solą.
- Podawaj z ryżem albo makaronem. Posyp świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ryba dostarcza niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest źródłem białka. Ostre przyprawy mogą wpływać na zwiększenie tempa metabolizmu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości