Tagliatelle z pieczarkami
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Makaron tagliatelle, pieczarki, cebula, oliwa z oliwek i śmietanka kremowa to główni bohaterowie tego przepisu. Razem tworzą pyszne, kremowe danie, które idealnie nadaje się na szybki obiad lub kolację. Aromatyczny sos z pieczarkami i delikatna tagliatelle to połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron tagliatelle - 250 g
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość smaż przez 7 minut.
- Grzyby zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, ziołami, kminkiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 -12 minut do pełnej miękkości.
- Ugotowany makaron połącz z sosem na patelni.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na zdrowy posiłek, jednak lepiej by na co dzień śmietanę zastąpił jogurt naturalny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny