Tagliatelle z łososiem
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Makaron tagliatelle, wędzony łosoś, świeży szpinak i kremowa śmietanka – to główne składniki tego przepisu na tagliatelle z łososiem. Aromatyczny łosoś doskonale łączy się ze szpinakiem i kremowym sosem, tworząc pyszną, szybka do przygotowania potrawę, która smakuje jak z najlepszej restauracji.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron tagliatelle - 200 g
- Szpinak - 400 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na sicie.
- Szpinak umyj i osusz.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie podsmaż na nim szpinak, aby zmniejsza swoją objętość.
- Do szpinaku na patelni dolej śmietankę kremówkę i dodaj przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś aby delikatnie zredukować sos.
- Wędzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj go na patelnię z sosem. Wszystkie składniki duś jeszcze chwilę.
- Gotowy sos wymieszaj z makaronem, a danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Tagliatelle z łososiem to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego chętnie wybierane jest jako pożywny obiad. Białko ryby zwiększa sytość posiłku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny