Tagliatelle z kurkami
Opublikowano: 11.08.2021 r.
Kurki świeże, cebula, czosnek, śmietanka kremowa i makaron tagliatelle to kluczowe składniki pysznego dania, które połączą aromaty lasu z delikatnością śmietanki. Idealne na szybki, ale wyrafinowany obiad. Znajdziesz tu kremowość, odpowiednią ilość czosnku i chrupiące, leśne kurki.
Składniki dla 1 porcji:
- Kurki świeże - 150 g
- Cebula - 20 g
- Czosnek - 5 g
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g
- Makaron tagliatelle - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz umyte, oczyszczone kurki.
- Zalej śmietaną, dopraw i wymieszaj.
- Makaron podawaj z sosem śmietanowo grzybowym.
Komentarz dietetyka
Ze względu na obecnośc cebuli, czosnku, tłustej śmietany i grzybów, posiłek jest stosunkowo ciężkostrawny i u osób z problemami żołądkowo jelitowymi może powodować nasilenie dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk