Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Makaron tagliatelle, piersi kurczaka bez skóry i śmietana 18% – to jest zestaw, który sprawi, że obiad będzie mega smaczny i sycący! Kurczak smażony na oliwie z oliwek, kremowa śmietana i stary parmezan tworzą razem niesamowicie pyszny sos, który idealnie łączy się z szerokimi wstążkami tagliatelle. Do tego odrobina cebuli dla dodatkowego aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron tagliatelle - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Śmietana 18% - 200 g (3/4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Ser parmezan - 30 g (do posypania)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, durszlak, pokrywka do patelni, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al'dente (półtwardy).
- Cebulę pokrój w kostkę, a mięso w cienkie paski. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą. Dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę na złoty kolor, a po chwili dodaj mięso.
- Do usmażonego mięso dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Gotowy sos podaj z makaronem. Opcjonalnie możesz posypać danie parmezanem.